Vplyv pridania stearínu do včelieho vosku na úmrtnosť včelieho plodu

V roku  2016 niekoľko včelárov hlásilo problémy súvisiace so zlým vývinom a úmrtnosťou včelieho plodu po požití nových medzistienok , ktoré boli vyrobené v priemyselnom meradle. Po analýze sa ukázalo, že použitý včelí vosk obsahuje oveľa vyššie hladiny kyseliny stearovej a kyseliny palmitovej, čo poukazuje na pridanie stearínu. Pridanie stearínu bolo hlásené nielen v Belgicku, ale aj v Nemecku a Holandsku.


Informácie o účinkoch stearínu na vývoj včelieho plodu nie sú dostatočné. Preto Federálna verejná služba pre verejné zdravie, bezpečnosť potravín a životného prostredia poverila Flámsky výskumný ústav pre poľnohospodárstvo, rybie hospodárstvo a výživu (ILVO) v Melle (Belgicko), aby vykonal túto nezávislú štúdiu (.PDF).

Výsledky ukazujú vysokú úmrtnosť včelieho plodu v prípade pridaného stearínu, čo znamená, že tento druh vosku nie je vhodný na použitie vo včelárstve.

Od leta 2016 FPS pre verejné zdravie, bezpečnosť potravín  a životného prostredia tento problém pozorne monitoruje a boli prijaté opatrenia na stiahnutie kontaminovaných výrobkov z trhu. Uskutočnili sa aj rozhovory so zástupcami združení včelárov. FPS tiež požiada Európsku komisiu, aby prijala ďalšie právne opatrenia týkajúce sa dovozu včelieho vosku určeného na včelárstvo z tretích krajín. Cieľom je chrániť našich včelárov, našich výrobcov voskových základov, ako aj našu populáciu včiel.

Kontaminovaný vosk pochádza v podstate z Číny.


Zdroj  Return to the FPS Public Health homepage
images 6jfif